Kako do domaće slanine

Za dobru slaninu biraju se isključivo mesnate zrele svinje. Posle hlađenja mesa, slanina se  seče na lepe – manje komade, i dobro uvalja u so. Dno korita, koje se koristi za ovu svrhu, pospite solju, pa u njega, koso poređajte komade slanine i to okrenute meso na meso. Solite ih šest nedelja, a dosoljavajte ih svaki treći dan. Posle salamurenja slaninu odsoljavajte 12 sati u hladnoj vodi. Nakon odsoljavanja u hladnoj vodi, slaninu potopite u vruću vodu (oko 70°C), a kad se prohladi, kožuru pažljivo ostružite oštrim nožem, kako bi odstranili sve naslage. Posle struganja, slaninu pažljivo operite u mlakoj vodi. Tako pripremljenu slaninu prosušite 24 časa na promaji, te je dimite na bukovom drvetu ili piljevini nekog drugog tvrdog drveta, a sve dok ne dobije lepu zlatnožutu boju. Pored značajne termičke obrade, ovako pripremljena slanina je izuzetno ukusna i ima lepu boju.

Domaću slaninu po ovoj recepturi pravimo i mi, Panonija UVD d.o.o. Na svim prodajnim mestima gde se prodaju naši proizvodi možete kupiti domaću slaninu, kao i naš specijalitet Domaći kulen.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *