Unos masti najbitniji za zdrav početak dana

Krajem prošlog veka „veštački dobijene masti“, a u to ubrajamo margarin, su preplavile tržište i , slobodno možemo reći, postale najmodernije i poželjine namirnice na trpezi. Svinjska mast je kao nezdrava. čak opasna tj otrovna sa još nekoliko belih namirnica (so, beli šećer i belo brašno) spadala u „opasnu četvorku“. Ipak, naučnici su dokazali da masna hrana nema puno veze sa koronarnim bolestima i da su masnoće životinjskog porekla i te kako potrebne organizmu. Apsolutni hit u gastronomiji, uz nedodirljivo prvo mesto poželjnih masti, koje drži ekstradevičansko maslinovo ulje, je svinjska mast. Ako poredimo masne kiseline, svinjska mast sa 60% mononezasićenih masti je bolja i od maslaca, koji ima 45% mononezasićenih masti. Oleinska kiselina iz svinjske masti je vrlo zdrava masna kiselina, koja pomaže rad srca. Mast je najvažniji izvor energije i važan izvor vitamina A,D,E i K. Ovi vitamini su topivi u masti.

O važnosti doručka je već bilo reči,  ovom prilikom ćemo samo napomenuti da je za zdrav razvoj dece i za uspešan radni dan neophodno za doručak umeti masti. Nije dovoljno uneti voće i žitarice bez glavnog pokretača bazalnog metabolizma tj najvažnijeg izvora energije – masti.

Slani mafini sa slaninom i sirom

Na pomen reči mafin svi pomislimo na slatke kolače pečene u specijalnom kalupu. Ovog puta pravimo slane mafine sa suvom slaninom. Za slane mafine potrebni su vam sledeći sastojci:

1/2 šolje sitno sečene suve slanine Mesne industrije Panonija UVD

1 1/2 šolja brašna

1/2 šolje palente

2 kašike praška za pecivo

1/2 kašičice soli

1/4 kašičice bibera

1/2 šolje rendanog tvrdog sira

1/2 šolje sitno sečenog zelenog dela mladog luka

1 jaje

1/2 šolje mleka

1/2 šolje jogurta

3 kašike ulja

Rernu zagrejte na 200°C. Modlu za mafine podmazati ili koristiti papirne korpice za pečenje.

Slaninu ispržiti da bude hrskava, ocediti i ostaviti da se hladi.

U činiji pomešati brašno, palentu, prašak za pecivo, so i biber. Umešati sir.

U manju posudu umutiti jaja i mleko, jogurt, ulje i dve kašike masnoće od slanine. Spojiti tečne i praškaste sastojke. U testo dodati slaninu i zeleni deo mladog luka. Masu usuti u modle za mafine. Peći 20 minuta dok lepo porumene.

Prijatno!

Pripreme za zimu

I ako kalendarski još uvek nije došla, jesen je počela. Prepoznajemo je po lišću drveća koje je obojilo naše ulice u bakarnu boju, po hladnijim jutrima i kraćim danima, po seti koja se javlja posle euforije leta, ali i po želji da se pojede malo masnija i „jača“ hrana. Žitarice, korenasto povrće, variva, sve je opet na jelovniku. Sve više se jede pikantna hrana koja zagreva te je Petrovački kulen na trpezi.

Preplanulo telo puno je sunčeve energije i sada već umorno od paklenih vrućina i unosa tečnosti i voća treba pripremiti za hladan period u kome nas samo „jača“ hrana može sačuvati od bolesti.

Uskoro će svinjokolji i ciklus Domaćeg kulena, Petrovačkog kulena, Suve slanine, čvaraka i ostalih đakonija kreće iz početka. Zalihe od prošle godine treba utrošiti. Sve one mesnate đakonije od prošle godine, koje smo pogurali u ćošak frižidera, jer nismo bili raspoloženi na visokim temperaturama da ih jedemo, sada dolaze u prvi plan.

Uz redovnu vežbu, unos dovoljno voća i povrća, ishrana zahteva više masti, belančevina i ugljenih hidrata. U hladnijim danima hrana je sve toplija tj termički obrađena. Salate i ceđeni sokovi više nisu glavni obrok, nego samo dodatak uz „nešto konkretno“.